…Došli ste ovde da menjate svest , a ne da menjate svet. Svet je takav kakav je. Dat vam je sa određenom svrhom. Ta svrha može biti svrha vašeg postojanja. Živeti svoju svrhu je sklad sa sopstvenom dušom. Sklad sa sopstvenom dušom je mir, sreća i ljubav. Jeste li mirni, srećni i voljeni?…

 

Koliko često se pitate zašto vam se neka iskustva ponavljaju u životu?

Da li osećate da nekome nešto zamerate?

Da li vam je nekada bilo teško da oprostite?

Opraštanje je svojevrsna promena. To je promena posmatranja na stvar, ljude i događaje. Da biste znali šta da opraštate važno je da osvestite i razumete šta vas tačno boli. Vrlo često iza onoga što zamerate nekoj osobi se krije bol koju niste oslobodili i otpustili. Energija bola je veoma snažna, jer dolazi od straha, ali je važno znati da energija ljubavi može da nadjača i transformiše svaki strah. Važno je na tome raditi i dozvoliti sebi takvu transformaciju.

Šta zapravo znači transformacija?

Primetila sam da je ljudima lakše da veruju da se nečega oslobađaju, da nešto što ih muči otpuštaju pa i ja često koristim te termine. Važno mi je da im približim suštinu svega što mogu da urade u svojim životima kako bi živeli srećnije i kvalitetnije. Međutim, dobro je i da prokomentarišem jedu od svojih istina. Verujem da  ništa ne može da nestane, ali se može transformisati. Sve je energija i sve je promenljivo. Transformacija zapravo znači posmatranje iz drugog ugla na ono što verujemo da postoji. Pretvoriti strah u ljubav, bol u sreću zapravo je promena svesti i ugla posmatranja na život. Gledajući  na ovaj način možda  malo olakšate sebi proces. Često nije lako, ali je vrlo moguće.

Nije toliko teško oprostiti koliko je teško pomiriti se sa onim delom sebe koji ima potrebu da zamera to što zamera. Opraštanje drugima je definitivno mir sa pojedinim delovima i slojevima vaše duše koji trenutno osećaju nemir. Nemir je stanje kojeg se oslobađate razumevanjem suštine i opraštanjem. Kroz opraštanje drugima vidim najpre oprost sebi. Tu je određena teškoća oprosta. Zato je oproštaj proces jer je mir sa sobom proces. Često umem da kažem da je pomirenje sa sopstvenim bićem celoživotni proces koji ima svoje faze i svoj razvojni put.

Na jednom takvom putovanju je svako od nas. Svi mi biramo ono sa čim se srećemo na tom putu. Život nam daje naša ogledala u obliku ljudi sa kojima se srećemo, sa kojima biramo da živimo i kroz koje smo došli na ovaj svet. U roditeljima često srećemo najbolnije odnose iliti najvernija ogledala naše duše. Tu mogu da leže najvažniji zadaci zbog kojih smo tu. Najlakše je naljutiti se i okrenuti glavu. Hrabrost je ostati tu i razumeti svoju ljutnju. Ljutnja je uvek odbrambeni mehanizam. Često se ljutimo na roditelje jer očekujemo da njihove rekacije budu ono što nama SADA treba. Očekujemo od njih činjenje ili ne činjenje. Nas ne bole njihovi odabiri, već naša očekivanja. Kada očekujemo od drugih, to  zapravo znači da verujemo da nam nešto nedostaje. Velika istina je da nam je SVE DATO! Apsurdno je okrivljavati druge zato što mi osećamo da nam nešto nedostaje. Zavirivanjem u sopstvenu dušu i transformacijom nekih ograničavajućih verovanja uvek shvatimo koliko sve imamo i koliko je sve u nama. Zato, birajte da odgovore potražite u sebi i razumite da okrivljavanjem drugih samo gubite energiju.

Neopraštanje je patnja duše. Svaka patnja je prilika za rast i otvaranje vrata ljubavi. Razumite svoju patnju, ali je i pustite da ide kada za to dođe vreme. Verovali ili ne, mnogi se grčevito drže neopraštanja.  Nekima je patnja motiv ili bar veruju u to. Sve ima značenje koje mu dajemo. Bez obzira na sve, volite i razumite svoje biće.

Ograničavajuće verovanje je da opraštanjem činimo drugima uslugu. Opraštanje je dar koji posvećujemo sopstvenoj duši. Najznačajniju uslugu koju možemo učiniti sebi je oproštaj. Važno je razumeti da je to proces. Život je proces. U njemu se, sretajući se sa drugima, susrećemo sa određenim delovima svoje duše. Naš život je ogledalo nas, sviđalo se to nama ili ne. Tu gde vam se najviše ne sviđa, idite i tražite odgovor. Najlakše je naljutiti se i skloniti se. Hrabrost je ostati i istražiti.

Šta je to što te toliko uznemirava? Šta te tačno povređuje? Koliko je značajna i snažna tvoja patnja? Što snažnija patnja, to je značajniji oproštaj. Što značajniji oproštaj, to je veća promena u vašem životu. Pa šta onda čekate? Odvažite se i krenite. Otvorite se za rešenje. Svaki životni zadatak ima rešenje. Ne možete ga videti ako vam strah pomuti vid. Susretajući se sa strahom smanjujete mu snagu i značaj. Zato budite tu i istražujte.

Znam da želite, želja je polazna tačka. Da sve ovo ne bi ostalo samo na nivou želje, odvažite se i krenite u avanturu koja vas može osloboditi. Čega se možete osloboditi? Možete se osloboditi bola, nezdravosti, tuge, krivice, zameranja, kriticizma, loših i nezdravih navika, viška kilograma, samoće, loših odnosa i veza… Jeste li sada svesni koliko je važno Razumeti, Oprostiti i Otpustiti što sveukupno predstavlja Transformaciju.

Došli ste ovde da menjate svest , a ne da menjate svet. Svet je takav kakav je. Dat vam je sa određenom svrhom. Ta svrha može biti svrha vašeg postojanja. Živeti svoju svrhu je sklad sa sopstvenom dušom. Sklad sa sopstvenom dušom je mir, sreća i ljubav. Jeste li mirni, srećni i voljeni?

 

Radionice po metodi Lujze Hej koje vodi Mirjana u narednom periodu:

Više informacija o samom događaju dobijate klikom na sledeći link

dvodnevni program: VOLITE SEBE – IZLEČITE SVOJ ŽIVOT

Još jedan divan događaj 19.02.2018 u 18h – tribina Život u zdravlju – mit ili ISTINA

Beograd – tribina: Život u zdravlju-mit ili ISTINA, ulaz je SLOBODAN, tribina je humanitarnog karaktera

 

 

 

 

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!