Akcija!

Velika hrabrost – Brene Braun

979,00 din 780,00 din

„Nije bitan onaj koji kritikuje; niti onaj koji ističe kako snažan čovek posrne, ili kako je neko mogao da bude bolji u onome što je uradio. Zasluge pripadaju čoveku koji je zapravo u areni, čije je lice umrljano prašinom, znojem i krvlju; koji hrabro pokušava;… onaj koji najbolje zna da na kraju dolazi trijumf velikog postignuća, a koji se u najgorem slučaju, ukoliko ne uspe, barem usudio na veliku hrabrost.
– Teodor Ruzvelt

Na osnovu dvanaestogodišnjeg istraživanja, dr Brene Braun raspršuje kulturni mit da je ranjivost slabost, i tvrdi da je, u stvari, ona naše najpreciznije merilo hrabrosti.

Braunova objašnjava kako je ranjivost, u suštini, i teška emocija kao što su strah, tuga i razočaranje, i mesto gde se rađa ljubav, pripadanje, radost, empatija i kreativnost. Ona kaže: „Ranjivost nije nešto što je dobro ili loše: To nije ono što mi nazivamo tamnom emocijom, ali nije uvek ni svetlo, pozitivno iskustvo. Ranjivost je srž svih emocija i osećanja. Osećati – znači biti ranjiv. Verovati da je ranjivost slabost, jeste verovati da su osećanja slabost. Otpisati svoj emocionalni život iz straha da će cena biti previsoka, znači odustati baš od onoga što životu daje svrhu i smisao.“

Šifra proizvoda: 12

Opis

OVDE prelistajte odlomke iz knjige

Usuditi se na veliku hrabrost, ne znači pobediti ili izgubiti. Radi se o hrabrosti. U svetu, u kojem „nikad dovoljno“ dominira, i osećaj straha je postala naša druga priroda, ranjivost je subverzivna. Neprijatna. A ponekad, čak, i malo opasna. I, bez sumnje, izlažući sebe van, znači da je daleko veći rizik da budemo kritikovani ili povređeni. Ali, kada se osvrnemo na svoje život, pronaći ćemo da ništa nije tako neprijatno, opasno i povređujuće, kao stajati sa spoljne strane svoga života, gledajući i pitajući se šta bi bilo ukoliko bismo imali hrabrosti da uđemo u arenu – bilo da se radi o novom odnosu, važanom sastanaku, kreativnom procesu ili teškom porodičniom razgovoru.

„U vremenu stalnih pritisaka da se povinujemo i pretvaramo, Velika hrabrost nudi neodoljivu alternativu: Transformišite svoj život tako što ćete biti ono što zapravo jeste. Prigrlite hrabrost da budete ranjivi.“

– Kris Gilebo, autor Njujork Tajms bestselera Početak sa $100